RGB- ja CMYK-väriprofiilit vierekkäin kuvatakseen niiden eroja

Lähetit markkinointimateriaalisi printtiin, mutta painotalolta tulikin vastaus, että printin värit tulevat muuttumaan merkittävästi, sillä printteri toimii eri väriasetuksilla. Painotalon mukaan alkuperäinen tiedosto pitää konvertoida RGB:stä CMYK-värikarttaan, jolloin värit tulostuvat oikein.

No mikä on CMYK ja miten muutan tiedostoni tähän muotoon? Kerromme tässä blogikirjoituksessa mitä RGB ja CMYK ovat, mitä merkitystä niillä on painotuotteita teettäessä sekä kuinka konvertoidaan niihin yleisimmillä ohjelmistoilla.

Mikä on RGB?

RGB on lyhenne sanoista ‘’Red’’ (punainen), ‘’Green’’ (vihreä) ja ‘’Blue’’ (sininen), ja tarkoittaa näiden kolmen valon päävärin muodostamaa ‘’väriavaruutta’’. Väriavaruus tarkoittaa kirjoa eri värejä, joita saadaan aikaan yhdistämällä näitä kolmea valon pääväriä eri suhteissa. Suurimmat poikkeukset ovat valkoinen väri, joka saadaan kun kaikkien kolmen värin arvo on maksimi eli 100, ja musta, joka saadaan kun kaikkien kolmen arvo on nolla (0).

RGB on yksi yleisimmistä väriavaruuksista, sillä elektroniset sisällöt ja näytöt käyttävät tätä avaruutta, mukaan lukien näyttö, jolta luet tätä blogikirjoitusta. Jokainen näyttö koostuu tuhansista pienistä neliöistä nimeltään pikseli, ja jokaisessa on kolme valoa edustamassa näitä kolmea väriä.

Näissä valoissa on intensiivisyydet välillä 0-255 ja toimivat samoilla säännöillä, kuin RGB-väriavaruuden muodostamisessa; kaikki maksimissa luo valkoisen, kaikki nollassa mustan ja muut siltä välillä muodostavat värejä näiden kolmen värin eri suhteissa. Kaiken kaikkiaan 16,7 miljoonaa väriyhdistelmää on mahdollista luoda.

Mikä on CMYK?

CMYK on lyhenne sanoista ‘’Cyan’’ (syaani), ‘’Magenta’’, ‘’Yellow’’ (keltainen) ja ‘’Key’’ (musta, sillä ‘’B’’ on jo varattu siniselle), ja tarkoittaa näiden värien muodostamaa väriavaruutta, kuten RGB:n kanssa jo todettiin. Poikkeuksena RGB-värikartasta, valkoinen ja musta eivät ole yhdistelmä RGB-arvoja, vaan valkoisella paperilla musteen puute toimii valkoisena ja mustalle on oma musteensa. Myös muut musteet käyttäytyvät eri tavoin, joten RGB-logiikkaa ei voi käyttää CMYK-värijärjestelmän kanssa.

Toisin kuin RGB-värikartan kanssa, joka luo värejä lisäämällä valoa, CMYK-värikartta toimii vähentämällä CMYK-musteiden imemää valoa.

CMYK-värijärjestelmää käytetään enimmäkseen printti- ja painotuotteiden kanssa. Näistä kenties kaupalliset tulosteet ja painatukset ovat yleisimpiä, kuten logot ja tekstit vaatteissa, julisteet, kortit, esitteet jne.

Miksi väriavaruudella on väliä painotuotteissa?

Tulostimet toimivat yksinomaan CMYK-musteilla, joten RGB ei täsmää täysin niiden kanssa.

RGB- ja CMYK-väriavaruuksien erot ovat sen verran suuria, ja CMYK on RGB:tä rajatumpi, joten riskinä on, että jotkin sävyt eivät tulostu samalla lailla, kuin miltä ne näyttävät ruudulla. Tästä syystä kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen kuva tulee, yksinomaan digitaaliseen käyttöön vai tulostukseen ja tehdä avaruuden vaihto sekä värivalinnat sen mukaan.

Normaalisti kuvat internet-alustoilla ovat sRGB-profiilissa, joten jos julkaiset netissä, pärjäät pitkälle. Mikäli tiedät tulostavasi huippulaatuisella mustesuihkutulostimella, parhaimman tuloksen saat ProPhoto RGB -profiililla. Tämä profiili on kirjoltaan lähempänä ihmissilmää, kuin sRGB, ja modernit laitteet pystyvät käyttämään tätä kuvien ottamisessa ja tulostuksessa laajemman mustekirjon ansiosta.

No miksi suosittelen nyt RGB-profiileja, kun kerta äsken suosittelin CMYK-profiileja tulostimia käyttäessä?

Modernien mustesuihkutulostimien ajurit osaavat muuntaa ProPhoto RGB -värit tarkasti normaalia laajempaan CMYK-värikirjoonsa, joka on ammattilaisprinttereillä max. 12. Värin etukäteinen muuttaminen CMYK-väriavaruuteen ei ole kannattava vaihtoehto, sillä se rajoittaa tiedoston värikirjoa liikaa.

MEB:n mustesuihkutulostin käyttää normaalin syaanin, magentan, keltaisen ja mustan lisäksi neljää (4) muuta väriä, yhteenlaskettuna kahdeksaa (8) väriä. Ainoa MEB-tuote, missä on mahdollista käyttää mustesuihkutulostusta on sisustusjulisteemme. Tutustu tuotteeseen sen omalta sivulta!

CMYK-avaruus sopii erinomaisesti kaupalliseen tulostamiseen ja muihin painotuotteisiin, sillä esim. lasertulostus on edullisempi vaihtoehto ja CMYK kattaa tulostimen normaalin värikirjon paremmin kuin hyvin. Suositeltavia CMYK-profiileja ovat muun muassa Euroopassa yleinen ‘’Coated Fogra 39’’, Amerikassa yleinen ‘’U.S. Web Coated SWOP v2’’ tai Japanissa yleinen ‘’TOYO Offset Coated Ver.4.1’’

Voit ladata itsellesi muita profiileja ja asentaa ne laitteellesi. Lue tästä blogikirjoituksesta, kuinka väriprofiileja ladataan ja asennetaan eri käyttöjärjestelmien laitteille: https://www.permajet.com/blog/how-do-i-add-an-icc-profile-to-photoshop/

Ohjelmakohtaiset ohjeet väriavaruuden valintaan ja vaihtoon

Tässä osiossa kerromme kaikkein yleisimpien suunnitteluohjelmien ja palveluiden ohjeita, jotka ovat usein Adobe:n tuotteita, sillä yhtiö on juurtunut suunnittelutyön standardiksi.

Ennen kuin ryhdyt luomaan tiedostoja printtiin, ota opiksesi nämä neuvot:

  • Työstä tiedostojasi mahdollisimman pitkään RGB-muodossa, jos tiedosto menee myös digitaaliseen käyttöön.
  • Tallenna itsellesi kopio projektitiedostosta ennen värijärjestelmän vaihtamista, sillä konvertoitaessa RGB:stä CMYK-kirjoon, menetät jonkin verran väridataa, jota ei voi saada takaisin. Voit myös joutua muokkaamaan värejä konvertoinnin jälkeen aiotun ilmeen saavuttamiseksi.

Canva

Canva on yksi tämän päivän suosituimmista grafiikoiden suunnitteluohjelmista ja moni käyttää palvelua omien materiaalien suunnittelussa. Yksi näistä syistä on palvelun ilmainen käyttö, mutta yksi printtauksen tärkeimmistä ominaisuuksista on kätketty maksumuurin taakse: CMYK väriavaruus. Canva pro:n lisenssit ovat alkaen 90€ per henkilö, mutta yhtiö tarjoaa myös useamman henkilön lisenssipaketteja.

Jos olet hankkinut Canva Pro:n, lataat tiedostosi CMYK-väriasetuksilla näin:

Oikeasta yläkulmasta Jaa > Lataa > Tiedostotyyppi > PDF Print > Väriprofiili > CMYK


Adobe Photoshop

Photoshop on suosittu ja pitkälle kehittynyt pikselipohjainen kuvankäsittelyohjelma ammattilaiskäytössä, mutta moni käyttää Photoshoppia myös omiin projekteihin.

Uusi projektitiedosto:

File > New, värijärjestelmän valinta tapahtuu uuden tiedoston ikkunassa kohdassa Color mode.

Jo olemassa olevan tiedoston konvertointi:

Edit > Convert to Profile > Destination Space > (Haluttu profiili)

Valitse Convert to Profile -ikkunassa alhaalta Flatten Image to Preserve Appearance, sillä värit saattavat muuten vääristyä, kun tiedoston luonnissa on käytetty useita kerroksia ja läpinäkyvyys saattaa vaihdella.


Adobe Illustrator

Illustrator on suosittu ohjelmisto taiteilijoiden ja ammattilaissuunnittelijoiden keskuudessa. Tässä ohjelmistossa työskennellään vektorigrafiikan kanssa, jonka laatu ei muutu kokoa vaihtaessa.

Uusi projektitiedosto:

File > New, värijärjestelmän valinta on piilotettu lisäasetusten alle, Advanced options > Colour mode.

Jo olemassa olevan tiedoston konvertointi:

Varmista, että kaikki objektit tiedostossa on valittu ennen seuraavia askeleita.

Edit > Edit Colours > (Haluttu väriavaruus)


Adobe InDesign

InDesign on hyödyllinen ohjelmisto monisivuisten painotuotteiden luomiseen.

Uusi projektitiedosto:

Uuden tiedoston asetusikkunassa värikartta asettuu automaattisesti valitun tarkoituksen mukaan, esimerkiksi Web/Mobile asettaa tiedoston RGB-asetuksiin ja Print taas CMYK-tilaan.

Jo olemassa olevan tiedoston konvertointi:

File > Adobe PDF Presets > [Press Quality] > avautuu Export Adobe PDF -ikkuna, jossa vasemmalla Output > Destination > (haluttu väriprofiili)


Lyhyesti

RGB- ja CMYK-väriavaruudet toimivat eri logiikalla, ja painotalojen käyttämät tulostimet käyttävät enimmäkseen CMYK-musteita. Suurimmassa osassa tapauksia tulostettavat/painatettavat tiedostot kannattaa alusta lähtien tehdä CMYK-värikirjolla. Mikäli tiedosto menee myös digitaalisiin kanaviin, kannattaa luoda tiedosto mahdollisimman pitkälle RGB-asetuksilla, tallentaa kopio itselle värien säilyttämisen vuoksi ja konvertoida toinen tiedostoista CMYK-muotoon ja tehdä mahdollisia korjauksia.

Poikkeuksena on mustesuihkutulostus, jossa on enemmän värejä, kuin tavanomaiset syaani, magenta, keltainen ja musta, jolloin kannattaa säilyttää tiedosto RGB-profiilissa, sillä CMYK-profiili rajoittaa liikaa. Modernien mustesuihkutulostimien ajurit osaavat tulkita RGB-värejä tarkasti.
Mikäli painotuotteita valmistava yritys ei mainitse RGB-yhteensopivuutta, kysy erikseen onko se mahdollista ja missä tuotteissa. MEB:n osalta vain sisustusjulisteissa on suositeltavaa käyttää RGB-väriprofiilia.

Mikäli kiinnostuit, MEB:n printti- ja painotuotteet ovat erinomaisia ja niiden tilaaminen on helppoa, edullista ja tuotanto on nopeaa. Tutustu valikoimaamme ja aineisto-ohjeisiimme!