Kolme henkilöä Pure Waste -vaatteiden kanssa

Pure Waste® ja MEB - Vastuullisia Vaateostoksia

Kerromme tässä blogissa kierrätysvaatteita tuottavasta Pure Waste Textiles Oy:stä, mitä he kertovat heidän toimintansa tarkoituksesta, mitä heidän tuotantoprosessinsa sisältää ja kuinka he seuraavat standardien toteutumista läpi tuotantolinjan, varmistaen sertifikaattien pätevyyden. Blogissamme on myös paljon linkkejä Pure Waste:n artikkeleihin, joita kannattaa lukea.

Kerromme myös kuinka omat arvomme sopivat yhteen Pure Waste Textiles Oy:n kanssa ja mitä palveluita tarjoamme liittyen Pure Waste -tuotteisiin.

Pure Waste® Yrityksenä

Pure Waste Textiles Oy on vuodesta 2013 lähtien toiminut suomalainen tekstiiliyritys, joka käyttää tuotannossaan kierrätettyjä materiaaleja. Yritys pyrkii liiketoiminnallaan vaikuttamaan tekstiiliteollisuuden kestävään muutokseen, esimerkiksi kulutustottumuksiemme kautta, ja on siksi avoin jakamaan tietoa tavoitteensa saavuttamiseksi.

Yrityksen tuotantoa sijaitsee muun muassa Intiassa, koska maa on yksi suurimmista tekstiilien tuottajista, jonka myötä syntyy paljon puuvillan tekstiilijätettä, Pure Waste Oy:n pääraaka-ainetta.

Vastuullisuus Vaateostoksiin

Pure Waste on suuren haasteen äärellä. Tekstiiliteollisuus on itseään ruokkiva systeemi, jota ajaa tarve mahdollisimman halvoille tekstiileille, joita myös heitetään helposti pois lyhytkestoisuuden vuoksi. Tämän mahdollistaa lyhytkestoisten tekstiilien tehokas ja samalla liiallinen tuotanto.

Mikäli ihmiset arvostaisivat vaatteitaan ja tähtäisivät pitkäkestoisuuteen valinnoillaan ja huoltamalla tekstiilejään, tuotannon ei tarvitsisi olla sen nykyisessä mittakaavassa, jolloin säästyisi myös luonnonvaroja. Esimerkkinä yhden t-paidan tuottamiseen, raaka-aineista lopputuotteeseen, kuluu 2700 litraa vettä, joka vastaa yhden henkilön juomaveden tarvetta 900:lle päivälle.

Tekstiiliteollisuuden nykytila on pääosin kuluttajien kysynnän aikaansaannosta, ei toisin päin.
Pure Waste toimii esimerkillisesti, sillä lähes jokaiseen tuotannon vaiheeseen liittyy vastuullisuus, oli kyseessä raaka-aineiden ympäristöystävällisyys, kierrätys tai tuotannon olosuhteet työntekijöille, mutta kerromme tästä lisää alempana.

Lue lisää yhtiön vastuullisuuslupauksista.

Materiaalien Kierrätys

Pure Waste on nimensä mukaisesti tehty kokonaan kierrätysmateriaaleista, mutta mistä ne hankitaan? Yhtiö kertoo optimoineen vaatteidensa raaka-aineiden suhdetta, päätyen 60% kierrätetyn puuvillan ja 40% kierrätysmuovista tehdyn polyesterin suhteeseen.

Polyester-muovi

Muovin päätyminen luontoon ja mikromuovit elimistöissämme ovat olleet viime aikoina puheenaiheina ja kaatopaikat ovat täynnä muovia, vaikka teknologia niiden kierrättämiseen on olemassa.
Pure Waste käyttää kierrätettyjä PET-muovipulloja polyesterin tuottamiseen, jolloin muovi saa aivan uuden elämän. Muovin poistaminen kokonaan olisi ihanteellista, mutta sen tehokas kierrättäminen on ensiaskel.

Puuvilla

Maailmassa tuotetaan 27,3 miljardia kiloa puuvillaa muotiteollisuuden tarpeisiin, josta sitten 15% menee hukkaan tekstiilijätteenä. Tämä on 4,1 miljardia kiloa täysin käyttökelpoista puuvillaa, jonka tuottamiseen on kulunut paljon vettä, energiaa ja muita resursseja.

Intia on yksi suurimmista sekä tunnetuimmista tekstiilivalmistajista ja pelkästään Tamil Nadun osavaltiossa, missä Pure Waste -tehdas sijaitsee, on suunnilleen 3000 ompelimoa, joista jokainen tuottaa paljon puuvillan leikkuujätettä. Tämä jäte menee Pure Waste -tehtaalla tehokkaaseen hyötykäyttöön.

Muut resurssit

Pure Waste -tekstiilien tuotanto on kestävän kehityksen kannalta ihanteellinen, sillä se kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja tuottaa myös vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Myöskin energian kokonaiskulutus on paljon pienempi, kuin mitä uusiin raaka-aineisiin kuluu.

Kierrätys ja resurssien säästö ei rajoitu ainoastaan tekstiileihin, vaan yhtiö hyödyntää lähes kaiken uudelleen, mukaan lukien pakkausmateriaalit pahvilaatikoista paperikasseihin ja muovipusseihin. Pakkausmateriaalit käytetään tehokkaasti, esimerkiksi:
Tuotteita ei pakata yksittäisiin muovipusseihin, vaan siinä käytetään suurempia pusseja, joihin mahtuu useampia tuotteita.
Yhtiö myös käyttää uudelleen tehtaalta saapuvia pahvilaatikoita, jotka ovat jo valmiiksi kierrätettyjä.

Lue lisää Pure Waste -tekstiilien kierrätyskäytännöistä.

Vaatteiden huolto ja uudelleenkäyttö

Pure Waste ei ainoastaan kierrätä raaka-aineitaan, vaan myös käyttävät ajatonta muotoilua, jolloin vaatteet eivät poistu käytöstä esimerkiksi muodin trendivaihteluiden vuoksi. T-paidat ja hupparit ovat vaatekappaleina käytännössä aina muodissa, jolloin niitä voi käyttää aina elinkaaren loppuun asti.

Usein vaatteita heitetään pois kun siitä näkee kulumisen merkkejä ja jopa pienikin reikä antaa vaatekappaleelle poisheittämisen tuomion. Pure Waste kannustaa asiakkaitaan pitämään hyvää huolta vaatteistaan yksityiskohtaisilla ohjeilla, pesutottumuksista pesuaineisiin ja pesukoneen huoltoon.

Vaatteita voi parsia ja korjata vain rajatusti ja ne ovat lopulta elinkaarensa päädyssä. Siksi yhtiö on sitoutunut keräämään asiakkaiden palauttamia vaatekappaleita, jotka lopulta menevät käyttöön uudelleen. Yhtiö jopa lanseerasi tuotemalliston nimikkeellä Post Waste, joiden kuiduista osa on käytöstä poistetuista vaatteista.

Lue lisää Pure Waste Tekstiilien 360º-vaikutustoimenpiteistä.

Tuotanto-olosuhteet

Tekstiilien vastuullisuus ei koske pelkästään raaka-aineita. Olisiko omatuntomme puhdas jos tietäisimme, että ostamiemme kierrätettyjen tekstiilien takana on epäoikeudenmukainen työympäristö tehtaalla?

Pure Waste -tehtaalla on kaksi arvostettua vastuullisuuden sertifikaattia, jotka molemmat osoittavat yhtiön panostavan muiden osa-alueiden lisäksi myös työntekijöiden hyvinvointiin. Standardien noudattamista valvotaan jatkuvasti ja Pure Waste -edustajat tekevät vierailuja tehtaalle säännöllisesti.

Standardit eivät koske ainoastaan yhtiön omaa tehdasta, vaan myös yhteistyökumppanien toimintaa valvotaan. Nykyään on vaikea löytää tuotantoprosesseja ilman epäoikeudenmukaisia ja ympäristölle haitallisia alihankkijoita, mutta Pure Waste toimii jälleen esimerkillisesti varmistamalla alihankkijoidenkin toiminnan standardit. Tehtailla on muun muassa seuraavia toimenpiteitä:

Päätehtaalla on varmistettu rakennuksen ja toimintatapojen osalta, että kuumien lämpotilojen aikana työskenteleminen on inhimillistä.
Lankatoimittaja tekee tiivistä yhteistyötä lankojen jäljitettävyyden osalta. Testilaboratorion avulla varmistetaan lankojen laatu ja värin tasaisuus.
Tekstiilien pesuyhtiö valmistelee tekstiilit toimituskuntoon. Suljettu vedenkierto- ja puhdistusjärjestelmä estää kemikaalien ja jätevesien päätymisen luontoon.

Lue lisää Pure Waste -tuotannon vastuullisuuden toimenpiteistä heidän verkkosivuiltaan.

Tekstiilipainatukset MEB:ltä

Me MEB:llä voimme ylpeästi todeta tukevamme Pure Waste -tuotteiden sanomaa, ja siksi myymme niitä liikkeessämme ja verkkokaupassamme. Pure Waste Textiles Oy on tehnyt jo suurimman työn tuottamalla vastuullisia tekstiileitä ja meidän tehtävämme on levittää heidän tarjontaa oman liikkeemme kautta.

Voit teettää Pure Waste -tuotteet upeilla painatuksilla, jolloin voit ilmaista omia kiinnostuksen kohteitasi tai osallistua johonkin trendiin, pidentäen vaatekappaleen käytettävyyttä ja tehden siitä jotain uniikkia ja persoonallista.

Vaikka olemmekin painotalo, voit myös ostaa Pure Waste -tuotteita ilman omia tekstiilipainatuksia, tärkeintä on kuitenkin näiden vaatekappaleiden sanoma. Voit myös tuoda omat tekstiilisi painatettaviksi Pure Waste -hengen mukaisesti, riippumatta niiden alkuperästä!

Lue lisää Pure Waste -tuotesivuiltamme ja muista tekstiilipainatuksista.

Lyhyesti

Pure Waste Textiles Oy on ansainnut paikkansa vastuullisimpien yhtiöiden joukosta. He vähentävät käytettyjä resursseja ja kierrättävät mahdollisimman paljon, jopa tuotteen elinkaaren yli ja moninkertaisesti. Yhtiö myös varmistaa koko tuotantoketjunsa vastuullisuuden alihankkijoita myöten, myös työntekijöiden oikeuksien ja hyvinvoinnin osalta, ja tämä on todistettavissa sertifikaattien avulla.

MEB arvostaa Pure Waste Textiles Oy:n toimintaa ja toimii ylpeästi heidän jälleenmyyjinään. Painotalomme tarjoaa näiden tekstiilien lisäksi painatuspalvelua pienemmille painomäärille, jolloin kierrätysvaatteiden käytöstä tulee entistä mielekkäämpää, eikä rajoitu pelkästään myymiimme vaatteisiin, vaan voit tuoda minkä tahansa vaatekappaleen painatettavaksi.

(Tekstin luvut ja tiedot perustuvat vuoden 2024 julkisesti löytyneisiin tietoihin.)