TIEDOSTOJEN LAATU

Onko tiedostoni laatu riittävä ja mikä sen tarkkuus pitäisi olla? Varsin hyvä tapa laadun tarkastamiseen on suurentaa tiedosto ruudulla ja jos suurennoskin näyttää laadukkaalta, on varmasti pienempikokoinen printtikin - ja päinvastoin. Jos laatu näyttää ruudulla heikolta, tulee myös printtikin olemaan.

Hyvä kuvatarkkuus (resoluutio) on 300-600 dpi printeissä joita tarkastellaan läheltä (esim. käyntikortti tai esite). Pienempää resoluutiota voi käyttää suurkuvatulosteissa, jos niitä on tarkoitus katsoa hieman kauempaa. Nettikuvista puhuttaessa olisi hyvä jos kuvan koko olisi pikseleissä yli 1000x1000px, jotta se tulostuisi kohtalaisen tarkkana edes postikorttikoossa (A6). Valokuvissa tarkkuus on erityisen tärkeää.

Jos sinulla ei ole kuvankäsittelyohjelmia, niin helppo tapa tarkistaa tiedoston resoluutio on suurentaa se näytöllä 300-400% kokoiseksi. Jos tiedosto näyttää suurennettuna hyvältä, eikä ole sumuinen tai pikselinen, on laatu hyvä - riippuen tietysti tulosteen koosta.

Jos et ole varma tiedostosi laadusta, kysy meiltä ja kerromme kyllä ammattimaisen mielipiteemme. Ilmoitamme asiakkaalle aina, jos epäilemme tiedoston olevan heikkolaatuinen tulostusta varten.


LEIKKUUVARAT JA MARGINAALIT

Kun sivuja tulostetaan iso nippu, ei tulostusjälki osu koskaan kaikkiin tismalleen samaan kohtaan. Tästä syystä puhtaaksileikkaamista helpottaa niinkutsutut leikkuuvarat (=bleedit). Jos tiedät että tuotteesi leikataan puhtaaksi valkoisista reunuksista, joita tulostettaessa aina jää, niin lisää tiedostoosi ylimääräistä taustaa/kuvaa reunoille vähintään 2mm. Älä kuitenkaan venytä kuvia ja muita sisältöjä niin että ne menisivät liian lähelle tiedoston reunoja, sillä muuten on riskinä että ne leikkautuvat pois.

Esimerkiksi käyntikortteja tilattaessa lopullinen trimmattu koko on 90x50mm. Kun tiedostossa on 2mm leikkuuvarat, on tiedoston koko 94x54mm. Leikkuumerkkejä tai muutakaan ylimääräistä ei tarvitse lisätä tiedostoihin.

Tekstit ja muut tärkeät sisällöt tulisi pitää niin kaukana reunoista kuin mahdollista. Printin ja leikkuun osumatarkkuuden heittelyn takia on riskinä, että reunoja lähellä olevat sisällöt leikkautuvat. Tästä syystä suositus on pitää tärkeät sisällöt 5mm reunoista (leikkuun jälkeen). Eli jos tiedostossasi on 2mm leikkuuvarat, on sisällöt hyvä olla 7mm tiedoston reunoista. Toki voit suunnitella tuotteesi niin että joitain elementtejä menee reunaan asti, mutta pidä mielessä ettei tulostus/leikkuu osu välttämättä juuri siihen kohtaan mihin olit suunnitellut. Virhemarginaali on n. +-1mm.


VÄRIPROFIILIT

Digitaalisessa tulostustekniikassa käytetään lähes poikkeuksetta CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black) värejä. Varmista että tiedostosi on CMYK-väreissä. Jos tiedostosi on RGB (Red, Green, Blue) väreissä on todennäköistä, että sävyt muuttuvat (yleensä tummemmiksi) tulostettaessa. Tiedoston väriprofiilin voi muuttaa esimerkiksi Adobe Photoshopissa. Tietokoneiden näytöt näyttävät kaiken RGB-muodossa, joten näytöllä näkyvä kuva tulostuu yleensä hieman eri sävyissä, johtuen näytön valaistuksesta/kirkkaudesta.

CMYK:ta tukevista väriprofiileista esimerkiksi Fogra27 tai -39 toimivat.

Copyright 2022